flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування неправдивої інформації

29 березня 2023, 08:45

 Судом не здійснювався розгляд цивільної справи, сторонами в якій одночасно були б громадяни російської федерації та України, про що ствердила в соціальних мережах адвокат Марченко Галина Іванівна.

 Про це вона заявила в соціальних мережах, спотворивши суть справи, предметом розгляду якої були відносини власності, а не громадянства чи соціального статусу особи.

 Ні зі змісту позовної заяви, ні з обставин, встановлених судом, не слідує, що представник однієї із сторін спору являється московитом або громадянином російської федерації, що, в принципі, і в противному випадку, виходячи із основних засад цивільного судочинства - верховенства права, поваги до честі, гідності, рівності усіх учасників судового процесу перед законом та судом, було б нікчемнім при прийнятті рішення за результатами розгляду справи.

 Приймаючи рішення на користь відповідача, який, як про це явно припустила пані Марченко, наголосивши на цьому, може мати громадянство російської федерації або бути московитом, суд керувався виключно доказами, наданими сторонами в ході розгляду справи на засадах гласності і відкритості судового процесу, змагальності сторін, диспозитивності, пропорційності, а не з міркувань належності осіб до громадянства іншої держави, що не передбачено законом і ніяким чином не могло впливати на суть прийнятого рішення.

 В зв’язку з цим прес-служба суду спростовує як неправдиву інформацію поширену адвокатом Марченко Галиною Іванівною по цивільній справі № 554/1128/22, повний текст рішення по якій можливо переглянути в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 Прес-служба суду звертає увагу, що згідно з статтею 5 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

 Незалежність і недоторканність суддів гарантується статтями 126, 129 Конституції України. Вплив на судді у будь-який спосіб забороняється.

 Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у даному випадку - апеляційного суду.

 Враховуючи викладене вище, Октябрський районний суд м. Полтави вчергове закликає до стриманості висловлювань у засобах масової інформації та доступних на широкий загал соціальних мережах, зокрема у грубій та агресивній формі, що виходять за межі допустимої критики та адвокатської етики, яка може бути розцінена як тиск на суд, до розправи з суддею, що становлять реальні ризики для судді під час здійснення правосуддя.