flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЧОМУ НЕ ЗМІНЕНА НАЗВА СУДУ

12 жовтня 2023, 15:33

Останнім часом довкола назви Октябрського районного суду м. Полтави відбуваються дискусії. Трапляються навіть відверті маніпуляції, чи ж не самі судді блокують процес перейменування радянських та російських назв.

З цього приводу слід надати роз’яснення.

Відповідно до положень статей 6, 8, 19, 125 Конституції України та ст. 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції Закону № 1629-IX від 13.07.2021), суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Судді та працівники апарату Октябрського районного суду м. Полтави, на превеликий жаль, цими повноваженнями не наділені.

На сьогодні в Україні існує щонайменше 94 суди, назви яких пов'язані з радянською та російською ідеологією, які не були змінені навіть після адміністративно-територіальної реформи. Наразі цей процес ускладнився тим, що відповідні райони області укрупнені, окружні суди не створені, в країні триває війна з російським агресором.

Судді Октябрського районного суду м. Полтави вважають, що перейменування суду стало б важливим кроком повернення до національної ідентичності України та позбавлення від тоталітарного минулого.