flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок у резонансній справі про підпал у кінотеатрі ім. Котляревського

30 січня 2023, 17:03

Сьогодні суд закінчив розгляд кримінального провадження по факту пожежі в архітектурній пам’ятці, що в м. Полтаві по вул. Соборності, 31 та засудив директора ТзОВ «Старнайт», громадянина У., за умисне невиконання рішення та постанови суду, що набрали законної сили, вчинене службовою особою (ч. 2 ст. 382 КК України) і призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі 17000 грн з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на два роки.

Задовольнив цивільний позов Управління майном комунальної власності міста в інтересах Полтавської міської ради та стягнув з ТзОВ «Старнайт»на користь власника громадської будівлі, що в м. Полтава по вул. Соборності, 31 майнову шкоду, завдану внаслідок злочинних дій у розмірі 30726944,07 грн.

У той же час, суд виправдав громадянина У. за ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки) через не доведення стороною обвинувачення, що в його діяннях є склад кримінального правопорушення.

При обґрунтуванні відсутності в діяннях громадянина У. складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України, суд виходячи з буквального тлумачення диспозиції інкримінованої обвинуваченому норми КК України наголосив, що порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, вчинення яких йому інкримінується, буде мати наслідком притягнення його до кримінальної відповідності лише за умови, якщо воно спричинило виникнення пожежі, якою спричинено загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки.

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження в суді встановлено, що пожежа виникла внаслідок підпалу приміщення конкретною особою після протиправного проникнення її в приміщення, вчинення дій спрямованих на підпал та безпосередньо підпалу з використанням запалювальної суміші в кількох місцях, що й потягло за собою як швидке загорання, так і поширення вогню.

Констатація цього факту судом зроблена на підставі висновку комплексної пожежно-технічної, будівельно-технічної та мистецтвознавчої експертизи, яким зважаючи на динаміку виникнення і розвитку пожежі та швидкість її поширення, не виключається можливість попереднього використання легкозаймистої рідини (етанолу) в якості інтенсифікатора процесу горіння на початковій стадії пожежі, що може свідчити про причинно-наслідковий зв’язок виникнення даної пожежі, яка сталася 09 грудня 2020 року у приміщенні ресторану «Тераса», що в м. Полтава по вул. Соборності, 31, з діями людини, яка зафіксована камерами відеоспостереження у приміщенні ресторану «Тераса» у момент виникнення полум’я.

Отже, причиною виникнення пожежі, як це встановив суд, є умисний підпал сторонньої особи з використанням легкозаймистої рідини, а не бездіяльність обвинуваченого по дотриманню правил пожежної безпеки, яке йому інкримінується, що виключає наявність в його діяннях як об’єктивної сторони інкримінованого йому злочину, так і складу злочину в цілому.

Відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної або іншої спеціальної техніки або засобів протипожежного захисту не за призначенням, якщо воно не спричинює наслідків, встановлених ч. ч. 1 та 2 ст. 270 КК України, наступає за ст. 175 КУпАП.

Суд зазначив, що стороною обвинувачення при притягненні громадянина У. до кримінальної відповідальності та висуненні йому обвинувачення було допущено маніпулювання термінами та констатовано про факт порушення ним встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, які не спричинили, а сприяли поширенню вогню в приміщенні, відповідальність за що не передбачена ч. 2 ст. 270 КК України.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку про відсутність в діяннях громадянина У. складу інкримінованого йому злочину та виправдав обвинуваченого.

На цей час вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

З повним текстом вироку можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень України (єдиний унікальний номер справи № 554/5438/22).