flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд присяжних призначив максимальні строки позбавлення волі за вчинення особливо тяжких злочинів

24 лютого 2021, 16:30

23 лютого 2021 року судом присяжних Октябрського району м. Полтави  на 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна засуджено громадянина Д. за ч. 2 ст. 15 пунктами 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України (розбій, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний із закінченим замахом на вбивство, тобто умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині з корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб, який не було закінчено з причин, які не залежали від їх волі), громадянина К. на 18 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна за ч. 2 ст. 15 пунктами 6, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, ч. 1 ст. 70, ч. 1 ст. 71  КК України та  громадянина У. за ч. 1 ст. 396 КК України (приховування злочину, тобто заздалегідь не обіцяне приховування особливо тяжкого злочину) на один рік позбавлення волі з звільненням від відбування покарання з випробування з іспитовим строком на один рік.

 

Під час судового розгляду було встановлено, що 03 березня 2019 року, обвинувачені  Д. і К. за попередньою змовою між собою, з метою вчинення розбійного нападу для заволодіння особистим майном потерпілого, пов’язаного з умисним вбивством останнього, зненацька напали на нього біля під’їзду будинку, в якому він проживає на вул. Ветеринарній в м. Полтаві, коли останній повернувся додому близько 00 год. та заздалегідь заготовленими для заподіяння тілесних ушкоджень металевими знаряддя нанесли потерпілому численні удари в голову, спричинивши тяжкі ушкодження черепу та мозку, після яких потерпілий перестав подавати ознаки життя. Вважаючи що вони довели до кінця свій умисел на його умисне вбивство та заволодівши його власними речами і коштами на суму понад 100 тис. грн. з місця скоєння злочину втекли на автомобілі під керування обвинуваченого У., який на їх прохання привіз їх туди, за винагороду, та протягом двох годин чекав на повернення після скоєння злочину.

 

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження обвинувачені Д. та К. вини у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень не визнали, а обвинувачений У. визнав повністю та щиро розкаявся.

 

Наразі вирок не набув чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень України (єдиний унікальний номер справи № 554/6124/19).

 

Прес-служба суду