flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Недодержання вимог кримінально-процесуального закону призвело до виправдання особи

06 січня 2022, 12:33

Недодержання вимог кримінально-процесуального кодексу України про збирання доказів в порядку визначеному законом призвело до виправдання особи, яка притягалась до кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого службового злочину.

Протягом тривалого часу Октябрським районним судом м. Полтави розглядалося кримінальне провадження за фактом, спочатку отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою правоохоронного органу, яке по завершенню досудового розслідування було перекваліфіковано на замах на заволодіння чужим майном шляхом обману або зловживання  (шахрайство).

Судом в ході розгляду кримінального провадження встановлено, що досудовим розслідуванням в  порушення вимог кримінально-процесуального кодексу від самого початку з 28 грудня 2019 року і до його завершення в 2020 році,  здійснювалось органом, до підслідності якого такі кримінальні провадження не відносяться, тобто з порушенням правил підслідності.

В цей же час, всі дозволи на отримання яких потрібно було  отримувати згоду суду, надавалися судами з порушенням правил підсудності, не за місцем здійснення досудового розслідування, а судами міста Харкова та Харківської області. Ці дії ще на стадії досудового розслідування як Полтавським апеляційним судом, так і Касаційним кримінальним судом Верховного Суду, визнавались незаконними. Однак, незважаючи на це, слідство продовжувалось цим же органом, який його здійснював з порушенням вимог кримінально-процесуального кодексу України.

Судом також встановлено, що під час досудового розслідування допущено фальсифікацію окремих процесуальних дій та процесуальних документів, які надавались стороною обвинувачення, як докази вчинення кримінального правопорушення.

Також було встановлено,  що мала місце провокація обвинуваченого до вчинення злочину з боку як правоохоронних органів, так і особи, яка була залучена до конфіденційного співробітництва.

Жодного доказу, який досліджувався судом, протягом досудового розслідування, не було отримано у визначеному законом порядку, в зв’язку з чим суд був позбавлений можливості постановити будь-яке інше рішення, крім виправдувального вироку, на підставі якого особу виправдано за не доведенням, що в його діяннях є склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України.

Наразі вирок не набув чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

З повним текстом вироку можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень України (єдиний унікальний номер справи № 554/1586/21).

Пресслужба суду