flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України технічно вдосконалює запис судових засідань

06 червня 2022, 17:20

У Державній судовій адміністрації України вирішили відмовитися від запису судових засідань на компакт-диски. 

Відповідний наказ "Про затвердження Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання"  та власне Інструкцію підписав сьогодні, 6 червня 2022 року, Голова ДСА України Олексій Сальніков.

Зазначимо, що фіксація судового засідання передбачена статтею 247 "Фіксування судового засідання технічними засобами" Цивільного процесуального кодексу України.

Частиною першою статті 247 цього Кодексу передбачено, що суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). За заявою будь-кого з учасників справи або за ініціативою суду повне фіксування судового засідання здійснюється за допомогою відеозаписувального технічного засобу (за наявності в суді технічної можливості та за відсутності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу).

У частині четвертій цієї ж статті зазначено, що технічний запис судового засідання є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи. Порядок зберігання технічного запису судового засідання визначається Положенням про Єдину інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

"Державна судова адміністрація Україна чітко виконує всі норми українського законодавства, які стосуються забезпечення судочинства, тому відмова від записів судового засідання на компакт-диски свідчить про вдосконалення технологічних процесів та оптимізацію видатків державного бюджету, який закладається для органів судової влади", - каже Голова ДСА України Олексій Сальніков.

Відмову від записів судового засідання на компакт-диски Олексій Сальніков пояснив запровадженням нового функціоналу, що використовується підсистемою відеоконференцзв’язку та дозволяє позбутися записів архівних копій на компакт-диски.

"Технічний запис судового засідання автоматично зберігається в централізованому файловому сховищі, що використовується підсистемою відеоконференцзв’язку. Тому немає сенсу дублювати запис на компакт-диск, якщо він автоматично записується технічними засобами суду. До всього ж, відмова від записів архівних копій на компакт диски, дозволяє значно економити державні кошти", - наголошує Голова ДСА України.

За його словами, таке нововведення дозволить економити близько 20 мільйонів гривень.

Серед іншого, нові нормативні документи використання підсистеми відеоконференцзв'язку врегульовують питання використання програмних засобів фіксування судових засідань та дозволяють отримати доступ до запису судового засідання через Електронний кабінет Електронного суду, після сплати судового збору.

За повідомленням пресслужба ДСА України