flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА! Зміни!

18 грудня 2017, 16:21

Цьогоріч 15 грудня відкрито нову сторінку в історії судочинства - набрав чинності Закон №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» і офіційно розпочинає працювати новий Верховний Суд.

Офіційно в цей день припиняють свою роботу вищі спеціалізовані суди – Вищий адміністративний, Вищий господарський та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також Верховний Суд України. 

Тому 15 грудня можна офіційно вважати датою імплементації конституційних змін щодо запровадження триланкової системи судоустрою. 

Відтепер судочинство здійснюється за новим Господарським процесуальним кодексомЦивільним процесуальним кодексом та Кодексом адміністративного судочинства, а єдиною касаційною інстанцією стає новий Верховний Суд, у складі якого діють Касаційний адміністративний, Касаційний господарський, Касаційний цивільний та Касаційний кримінальний суди, а також Велика палата Верховного Суду. 

Однак положення цих кодексів вводяться в дію з деякими особливостями. 

З 15 грудня за законодавством приймати касаційні скарги має новий Верховний Суд, однак у ліквідованих ВСУ, ВАСУ, ВГСУ та ВССУ залишилося понад 50 тис. нерозглянутих справ і матеріалів, з якими тепер доведеться розбиратися вже новим касаційним судам. 

Оновлене процесуальне законодавство відводить місяць не передачу ліквідованими судами  касаційних скарг та заяв про перегляд судових рішень до нового Верховного Суду. 

Що ж до застосування нового процесуального законодавства, то новими ЦПК, ГПК та КАСУ визначено, що з 15 грудня судочинство у судах першої та апеляційної інстанції здійснюється за новими кодексами. Це стосується як нових справ, так і тих, які були відкриті до 15 грудня. 

При цьому оскаржувати рішення першої та апеляційної інстанції, винесені до 15 грудня, дозволяються за старими процесуальними кодексами. 

Так, заяви про перегляд рішень у господарських, цивільних, адміністративних та кримінальних справах, які свого часу були подані до Верховного Суду України, тобто до 15 грудня 2017 року,  передаватимуться до відповідного касаційного суду у складі Верховного Суду (Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного цивільного чи Касаційного кримінального) і розглядатимуться за правила процесуального законодавства, яке діяло до 15 грудня. 

Водночас касаційні скарги на судові рішення у господарських, цивільних, адміністративних і кримінальних справах, які були подані до Вищого господарського суду, Вищого спеціалізованого суду та Вищого адміністративного суду та не були розглянуті, передадуть на розгляд відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду і їх вже розглядатимуть за новими кодексами.

Поряд із новими процесуальними кодексами з 15 грудня набувають чинності чергові зміни до Кримінального процесуального кодексу, серед яких нові строки досудового розслідування. Строк досудового розслідування  тепер обчислюється з дати внесення відомостей до ЄРДР і до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. 

КПК, як і раніше передбачає, що досудове розслідування повинно бути закінчене  протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку та  протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. 

Водночас встановлюється, що строк досудового розслідування кримінального проступку з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру повинен становити не більше півроку, злочину невеликої або середньої тяжкості – не більше року та тяжкого або особливо тяжкого злочину – 18 місяців. Якщо ж слідство неможливо закінчити в вищезазначені строки, то його може продовжити, але вже за рішенням слідчого судді.                                                        

Норми КПК тепер передбачають право на оскарження підозри зі встановленням терміну такого оскарження: один місяць після повідомлення підозри у вчиненні кримінального проступку і два місяці після повідомлення  підозри у вчинені злочину. 

Зміни до КПК встановили і чергові новації щодо обшуків. Тепер у клопотанні про проведення обшуку необхідно буде вказати не просто перелік речей, які планується відшукати, але й їхній зв'язок із кримінальним правопорушенням, а також обґрунтувати, що доступ до речей або документів неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування речей, або за допомогою інших слідчих дій. Ця вимога не поширюватиметься на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. 

Варто зауважити, що закон про внесення змін до процесуальних кодексів містить також й зміни до Кодексу законів про працю, Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Законів   "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", «Про нотаріат», "Про міжнародний комерційний арбітраж", "Про судову експертизу". "Про банки і банківську діяльність", "Про доступ до судових рішень", "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", "Про безоплатну правову допомогу", "Про судовий збір", "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності", "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції", "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", "Про державну службу" та "Про виконавче провадження".