flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виправдав особу: докази у справі зібрані з порушенням вимог Конституції та КПК України

26 листопада 2020, 13:49

25 листопада 2020 року Октябрським районним судом м. Полтави виправдано громадянку С., оскільки не доведено, що кримінальне правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), яке їй інкриміновано, вчинене нею.

 

За версією досудового слідства, 6 листопада 2018 року, приблизно о 14 год. 10 хв., громадянка С., керуючи власним автомобілем марки MERCEDES BENZ ML 250, рухалася по вулиці Соборності з боку вулиці Театральна у напрямку вулиці В’ячеслава Чорновола в місті Полтава зі швидкістю 50-60 км/год за показаннями свідків Б. та Г., яка наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, розташованого на перехресті з вулицею Лідова, позначеного дорожньою розміткою «зебра» та дорожніми знаками 5.35.1 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10 жовтня 2001 року, в порушення вимог пунктів 12.3, 12.4, 12.9 підпункт «б» ПДР, при виникненні небезпеки для руху у вигляді появи на проїзній частині велосипедиста, який рухався по нерегульованому пішохідному переходу зліва направо по ходу її руху, якого вона об’єктивно могла виявити з моменту його виїзду на пішохідний перехід, не вжила негайних заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, в результаті чого здійснила наїзд на неповнолітнього велосипедиста Л., 2003 року народження, який переїжджав проїзну частину вулиці Соборності по нерегульованому пішохідному переходу зліва направо по напрямку її руху, керуючи спортивним велосипедом марки CARVER.

 

У результаті дорожньо-транспортної пригоди велосипедист Л. отримав тілесні ушкодження, від яких не приходячи до свідомості, помер 7 січня 2019 року, в Полтавській обласній клінічній лікарні.

 

Підставою для постановлення виправдувального вироку послужило те, що в ході досудового розслідування стороною обвинувачення при встановленні обставин ДТП, докази збирались з порушенням вимог кримінально процесуального закону, що в кінцевому випадку призвело до помилкових висновків про невідповідність дій обвинуваченої вимогам ПДР та явилось підставою обвинувачення її у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

 

Під час судового розгляду сторона обвинувачення не змогла спростувати як факт порушень вимог КПК під час здійснення досудового розслідування, так і довести факти порушень вимог ПДР, які їй інкримінуються, зокрема перевищення швидкості руху, тощо.

 

З урахуванням наданих обвинуваченням і досліджених судом доказів, суд прийшов до висновку, що доводи обвинувачення в частині, що стосується обставин його скоєння, порушення вимог Правил дорожнього руху, яке інкримінується обвинуваченій, не знайшли свого об’єктивного підтвердження, наведені стороною обвинувачення доводи ґрунтуються на припущеннях та на доказах, здобутих з порушенням вимог процесуального закону, які не відповідають критеріям допустимості і законності.

 

Наразі вирок не набув чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень України (єдиний унікальний номер справи № 554/5166/19).

 

 

Прес-служба суду