flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набули чинності зміни до законодавства України у сфері безпеки дорожнього руху

18 березня 2021, 13:15

17 березня 2021 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» № 1231-IX, який Верховна Рада України ухвалила 16 лютого 2021 року.

Цей Закон посилює відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

Зокрема, збільшено штрафи за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами, обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, а також за керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право водіння (ст.ст.121, 122, 124, 126 КУпАП).

Також посилено відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння (ст.130 КУпАП).

Так, якщо порушення відбулося вперше протягом року, санкція ст.130 КУпАП передбачатиме для порушника штраф у розмірі 1000 НМДГ (станом на день набуття чинності Законом – 17000 гривень) та позбавлення права на керування ТЗ строком на один рік. У разі ж, якщо таке правопорушення вчинено повторно протягом року, йтиметься про штраф у розмірі 2000 НМДГ (34 000 гривень) та позбавлення права на керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням такого ТЗ чи без такого або  адміністративний арешт на 10 діб з позбавленням права на керування ТЗ на три роки з оплатним вилученням ТЗ чи без нього.  І, нарешті, у випадку допущення такого порушення понад два рази протягом року передбачає штраф у розмірі 3000 НМДГ (51 000 гривень) з позбавленням права на керування ТЗ на 10 років з конфіскацією ТЗ,  або адміністративний арешт на 15 діб  з позбавленням права на керування ТЗ на 10 років з конфіскацією ТЗ. 

Зросте й покарання за залишення місця ДТП за ст.122-4 КУпАП (штраф у вигляді 3400 гривень, позбавлення права на керування ТЗ на строк від 1 до 2 років або адміністративний арешт від 10 до 15 діб.

Посилюється адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин (ст.127 КУпАП).

Законом передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліцейським для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції та дає змогу поліцейським використовувати засоби відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення (ст.ст.265-2, 265-4, 266 КУпАП).

Крім того, посилено кримінальну відповідальність осіб, які порушили правила безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, що спричинило тяжкі або середньої тяжкості тілесні ушкодження, про що також внесено відповідні зміни до Кримінального кодексу України.

 

Прес-служба суду