flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд резонансної справи завершено

20 травня 2021, 17:25

Сьогодні Октябрським районним судом м. Полтави завершено розгляд кримінального провадження за обвинуваченням громадянина П. за ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб) та громадянина У. за ч. 1 і 2 ст. 121 КК України.

Вироком суду доведено вину громадянина У. в заподіянні умисного тяжкого тілесного ушкодження потерпілому К. та засуджено за ч. 1 ст. 121 КК України на 5 років позбавлення волі.

Суд визнав невірною кваліфікацію його дій за ч. 2 ст. 121 КК України, як умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, оскільки цей факт не знайшов свого підтвердження під час розгляду матеріалів кримінального провадження в суді, а тому його дії перекваліфіковані на ч. 1 ст. 121 КК України.

В частині пред’явленого обвинувачення за ч. 1 ст. 121 КК України по факту заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілому Ю. громадянина У. виправдано за недоведеністю, що кримінальне правопорушення вчинено ним.

Громадянина П. виправдано за ч. 2 ст. 121 КК України за відсутності в його діяннях складу кримінального правопорушення, оскільки під час розгляду кримінального провадження в суді не було встановлено факту його причетності до заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілому К.

В ході розгляду кримінального провадження встановлено, що частину доказів, на яких ґрунтується обвинувачення, здобуто з порушенням вимог процесуального закону, в зв’язку з чим суд визнав їх недопустимими.

 

Крім цього, під час досудового розслідування не було розмежовано діянь як обвинувачених, так і інших осіб, які спричинили різного ступеню тяжкості тілесні ушкодження потерпілим, у зв’язку з чим обвинувачення виявилося неконкретним та позбавило суд можливості кваліфікувати дії обвинувачених по інших статтях КК, які передбачають відповідальність за менш тяжкі злочини.

Обвинувачений У. повністю визнав вину у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень потерпілому К., а щодо заподіяння тяжких та інших тілесних ушкоджень потерпілому Ю. заперечив свою причетність до вчинення будь-яких протиправних дій щодо останнього взагалі.

Обвинувачений П. вини у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення не визнав, заявивши, що тяжких тілесних ушкоджень потерпілому К. не спричиняв, ударів ножем ні йому, ні будь-кому іншому з учасників, які брали участь у бійці біля газетної арки 05 квітня 2017 року, не наносив.

Наразі вирок суду не набрав чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному реєстрі судових рішень за № 554/4855/17.

 

Пресслужба суду