flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До двох років позбавлення волі засуджено неповнолітніх, які вчинили розбійний напад на мешканця м. Полтави

30 листопада 2021, 16:14

Учора, Октябрським районним судом м. Полтави на 2 роки позбавлення волі засуджено 17-річного Д. та 16-річного М. за ч. 2 ст. 187 КК України (Розбій (напад з метою заволодіння чужим майном), поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, вчинений за попередньою змовою групою осіб).

 

Під час судового розгляду було встановлено, що 17 травня 2021 року, близько 02 години, обвинувачений М., за попередньою змовою групою осіб з обвинуваченим Д., перебуваючи по вул. І. Мазепи в м. Полтаві, діючи умисно, маючи намір вчинити напад з метою заволодіння чужим майном, під надуманим приводом попросити закурити, підійшли до потерпілого Б., який з співмешканкою повертався додому та після відповіді останнього про відсутність у нього цигарок, М. наніс йому удар правою рукою в обличчя зліва, а Д. удар правою ногою по тулубу спереду, від чого потерпілий впав на асфальт. Продовжуючи свої протиправні дії, спрямовані на доведення умислу до кінця, діючи узгоджено, обвинувачені руками та ногами нанесли лежачому потерпілому не менше 10 ударів по тулубу та кінцівках, спричинивши йому численні тілесні ушкодження, після чого заволоділи його мобільним телефоном та гаманцем з грошовими коштами в сумі 600 грн.

 

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження обвинувачені Д. та М. вину у вчиненні інкримінованого їм кримінального правопорушення визнали спочатку частково, а під тягарем доказів в ході їх дослідження, в повному обсязі, підтвердивши як факт нападу на потерпілого з метою заволодіння його майном, так і факт заволодіння мобільним телефоном останнього марки.

 

Вирішуючи питання про призначення покарання, суд врахував, що обвинувачений М. притягувався до кримінальної відповідальності та щодо нього були застосовані примусові заходи виховного характеру, а обвинувачений Д. до кримінальної відповідальності притягується вперше. Обидва обвинувачені визнали свою вину у вчиненні злочину та  активно сприяли його розкриттю. Обвинувачений Д. добровільно відшкодував завдані злочином збитки.  Суд врахував також і те, що обвинувачені виховувались у неповних сім’ях та не двома батьками, що суттєво позначилось на їх становленні та поведінці. Зважаючи на безпідставність нападу на потерпілого в присутності його співмешканки, використовуючи вигаданий для цього привід, а також агресивну поведінку обвинувачених безпосередньо перед нападом, яка проявилась у спробах побиття інших осіб, суд прийшов до висновку, що особа кожного із них є суспільно небезпечною і з урахуванням їх ставлення до вчиненого та характеристики особи кожного із них такою, що не створює переконання у суду про недопущення в майбутньому подібного. Зважаючи на відсутність обставин, що обтяжують покарання, наявність кількох обставин, що його пом’якшують, враховуючи вік обвинувачених та їх запевнення змінити своє ставлення в майбутньому до виконання вимог закону і правил поведінки в суспільстві, суд вважав за необхідне і можливе, призначити покарання у виді позбавлення волі, із застосуванням положень статті 69 КК України та призначити його нижче від найнижчої межі передбаченої санкцією частини 2 статті 187 КК України без застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна. При призначенні покарання суд врахував також і думку потерпілого, який на суворому покаранні обвинувачених не наполягає.

 

Таке покарання суд вважає буде необхідним й достатнім для їх виправлення та перевиховання, а також соціальної реабілітації.

 

Наразі вирок не набув чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

З повним текстом вироку можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень України (єдиний унікальний номер справи № 554/6137/21).

 

Пресслужба суду