flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарано працівника кладовища Полтави за отримання неправомірної вигоди

14 лютого 2024, 17:26

14 лютого 2024 року Октябрським районним судом міста Полтави працівника Комунального підприємства «Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування» Полтавської міської ради «М», який не є службовою особою, визнано винуватим за ч. 3 ст. 354 КК України в одержанні неправомірної вигоди в сумі 18000 грн за виділення земельної ділянки під поховання, у період часу з 30 липня по 03 серпня 2021 року.

Йому призначено покарання у виді штрафу на рівні максимальної межі в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 8500 грн та стягнуто судові витрати.

Провину іншого обвинуваченого «Д», який обіймав посаду директора вказаного підприємства стороною обвинувачення не було доведено, тому його визнано невинуватим за ч. 3 ст. 368 КК України.

Так, обвинувачений «Д» не судимий, характеризується виключно позитивно, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, займається підприємницькою діяльністю, є депутатом Київської районної у місті Полтави ради.

Яких-небудь відомостей про вчинення ним до та після призначення на посаду директора спецкомбінату інших кримінальних правопорушень не здобуто, як не здобуто й достовірних відомостей про те, що він кому-небудь відмовив у похованні родичів або ж запровадив схему отримання неправомірної вигоди за виділення земельних ділянок під поховання. Він перебував у займаній посаді  лише 4 місяці.

У цій справі «Ю» був ключовим свідком обвинувачення, проте суд не зміг його допитати, бо він помер.

У той же час відомості письмової заяви «Ю» вказують саме на «М», який повідомив вартість земельної ділянки під поховання 10000 грн та прямо не вказують на «Д» як особу, що вимагала неправомірну вигоду.

Очевидний контекст запитань «Ю» до «Д» під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій не суперечить показанням останнього, зокрема, щодо здійснення робіт іншими особами з упорядкування місця поховання. Запропонованих йому «Ю» грошових коштів він не взяв.

Жоден з допитаних свідків та інший обвинувачений не вказали на Д як на особу, яка вчинила кримінальне правопорушення. У нього, в його житлі та в службовому кабінеті неправомірної вигоди не виявлено. Ніякі відомості не вказують на нього, що саме він виділив або ж організував виділення Ю земельної ділянки на поховання.

Отже, звинувачення «Д» будувались на припущеннях прокурора, а не належних, допустимих та достовірних доказах.

Наразі вирок суду не набрав чинності та може бути оскаржений до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів.

З повним текстом вироку можна ознайомитись в Єдиному реєстрі судових рішень за № 554/9256/21.

 

Пресслужба суду