flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення щодо розгляду кримінального провадження, у якому затверджено угоду про визнання виннуватості М. за ч.2 ст.153, ч.4 ст.301 КК України

29 березня 2018, 15:59

14.03.2018 року під час розгляду Октябрським районним судом м. Полтави в закритому судовому засіданні кримінального провадження за обвинуваченням М у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.153 та ч.4 ст.301 КК України (задоволення статевої пристрасті неприроднім способом та розповсюдження зображень порнографічного характеру) до суду було надано угоду від 13.03.2018 року, укладену між прокурором прокуратури Полтавської області та обвинуваченим М про визнання останнім винуватості у вчиненні вказаних злочинів, скоєних у вересні 2015 року.

Потерпіла, яка наразі являється повнолітньою в присутності батьків та свого адвоката наполягала на укладенні такої угоди, в судовому засіданні заявила, що з умовами угоди повністю погоджується, оскільки матеріальні і моральні збитки їй відшкодовані, від заявленого цивільного позову відмовилась. Зазначала, що до події злочину вона близько двох років зустрічалась із обвинуваченим, у зв’язку з чим не бажає щоб він був засуджений до реальної міри покарання, наполягаючи на звільненні його від покарання з іспитовим строком.

Обвинувачений, що є відносно молодим за віком, студентом вищого навчального закладу, не судимим, позитивно характеризується, публічно вибачився перед потерпілою, вказуючи, що інцидент трапився на ґрунті ревнощів та сварки, свою вину визнав повністю, у вчиненому щиро покаявся, збитки відшкодував. У строк його покарання був зарахований час попереднього ув’язнення.

На законодавчому рівні чітко і детально закріплено процедуру укладення угод у кримінальному провадженні, що є виконанням Україною вимог Рамкового рішення Ради ЄС «Про місце жертв злочинів у кримінальному судочинстві» «2001/220/jha від 15.03.2001), згідно з яким кожна країна учасниця повинна намагатися сприяти медіації (добровільному врегулюванню спорів) у кримінальному провадженні.

У відповідності до ч.3 ст.474 КПК України, якщо угоди було досягнуто під час судового провадження, суд зобов’язаний зупинити проведення процесуальних дій і негайно перейти до розгляду угоди.

При вирішенні питання щодо затвердження вказаної угоди суд детально роз’яснив учасникам справи, в тому числі потерпілій та її батькам їх процесуальні права, ретельно переконався, що укладення сторонами угоди було добровільним, не було наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, її умови не суперечили вимогам чинного законодавства та інтересам суспільства.

Сторони угоди за згодою потерпілої та її батьків і адвоката досягли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого та призначення йому покарання у виді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком.

Враховуючи викладені обставини, у суду не було підстав для відмови у затвердженні добровільної процесуальної угоди сторін, тому ухвалений вирок від 14.03.2018 року, яким вказану угоду було затверджено та призначено обвинуваченому М узгоджене остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з випробуванням із встановленням максимального іспитового строку 3 роки, в умовах нагляду за його належною поведінкою уповноваженим органом з питань пробації.

 

Прес-служба суду.