flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТРИВАЛЕ ЗВОЛІКАННЯ І НЕДБАЛЬСТВО СЛІДЧИХ ПОЛІЦІЇ ПОЗБАВИЛИ СУД МОЖЛИВОСТІ ПОСТАНОВИТИ ЗАКОННИЙ ВИРОК У СПРАВІ ПРО РОЗКРАДАННЯ КОШТІВ КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ

04 грудня 2018, 16:54

30.11.2018 року Октябрським районним судом м. Полтави кримінальне провадження відносно групи колишніх працівниць кредитної спілки «Офіцерська кредитна спілка» Г, К, Ф, Ж, які обвинувачувались за ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення) та ч. 3 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, повторно, за попередньою змовою групою осіб – 95 епізодів) було закрито у зв’язку з закінченням строків давності, оскільки із дня останнього, вказаного в обвинувальному акті, кримінального правопорушення минуло більше 10 років.

 

Слід зазначити, що закриття кримінального провадження здійснено із нереабілітуючих  підстав. Раніше провадження було закрито відносно колишнього керівника вказаної кредитної спілки Н у зв’язку з його смертю.

 

Між тим, у даному провадженні за принципової позиції Октябрського районного суду м. Полтави було вжито необхідних та можливих заходів щодо справедливого розгляду справи у розумні строки та реалізації засад невідворотності покарання.

 

Із моменту прийняття справи судом у березні 2017 року, при значній завантаженості головуючого судді сотнями інших невідкладних проваджень, зумовленій неукомплектованістю суду, закінченням повноважень значної кількості суддів, частою зміною державних обвинувачів, пологами та захворюваннями окремих обвинувачених, низькою якістю досудового розслідування, неявкою ряду свідків, проведено 25 судових засідань, на яких ретельно досліджено 32 томи справи, приблизно по 250 аркушів кожен, допитано потерпілих та свідків (викликались 76 свідків, частина з яких до суду не з’явились).

 

Згідно із Законом (ст. 49 КК України, ст. ст. 284, 288 КПК України), у разі надходження відповідного клопотання обвинувачених, прийняття рішення про закриття справи в зв’язку зі звільненням обвинувачених від кримінальної відповідальності по закінченню строків давності, виходячи з меж пред’явленого обвинувачення, є безумовним обов’язком суду.

 

Водночас, нинішні законодавчі ініціативи покликані суттєво зменшити строки і підвищити якість досудового розслідування таких категорій справ.

 

З повним текстом ухвал можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень під № 554/1898/17.

 

 

 

Прес-служба суду.