flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено членів Полтавського обласного осередку Національного визвольного руху «Правий сектор»

18 березня 2019, 16:36

18 березня 2019 року колегією суддів Октябрського районного суду міста Полтави у складі головуючого – судді Савченка А.Г., суддів – Микитенка В.М. та Струкова О.М., засуджено членів Полтавського обласного осередку Національного визвольного руху «Правий сектор» за розбійні напади, вимагання, примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань громадян у складі організованої злочинної групи з трьох осіб.

 

Усі без виключення члени організованої злочинної групи входили до складу Полтавського обласного осередку Національного визвольного руху «Правий сектор» та під виглядом «народної боротьби зі злочинністю» здійснювали напади на мешканців Полтавської області під приводом нібито боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, ігровим бізнесом, проституцією тощо, маючи при цьому на меті власне збагачення через заволодіння коштами, ювелірними виробами та іншим майном потерпілих.

Учасників організованої групи відрізняв високий рівень організації, розподілу ролей і конспірації, інформування один одного про підготовлювані та вчинені злочини. Кожен з її учасників усвідомлював, що їхні дії є невід’ємною складовою частиною всього обсягу дій організованої групи при скоєнні злочинів. Для забезпечення мобільності при підготовці та скоєнні злочинів, члени організованої групи використовували наявний автотранспорт, мобільні телефони, засоби маскування - маски, рукавички. Після скоєння нападів члени організованої групи знищували предмети, що носять сліди злочинів і можуть стати речовими доказами, зокрема предмети маскування. Організована злочинна група дислокувалася на території м.Полтава, де проживали її учасники.

У процесі спільної злочинної діяльності, тривалих дружніх стосунків були налагоджені тісні довірливі психологічні стосунки, які трансформувались в спеціальні загальні правила поведінки та стійку злочинну діяльність, як учасників злочинної групи.

Крім того, всі члени організованої злочинної групи були обізнані щодо протиправних цілей угрупування, виявляли бажання і сприяли досягненню визначеної мети вчинення злочинів в межах відведеної кожному з учасників групи спеціальної ролі.

Злочини, які вчинялися організованою групою, були охоплені єдиними умислом всіх його співучасників, тобто учасники злочинної групи усвідомлювали суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачали їх суспільно небезпечні наслідки та бажали їх настання, переслідуючи корисливі мотиви та мету власного незаконного збагачення за рахунок чужого майна.

 

Загалом злочинна діяльність даної організованої групи тривала понад один рік до моменту її викриття працівниками правоохоронних органів.

 

Здобуті злочинним шляхом кошти та майно розподілялись між учасниками групи за вказівкою організатора, яким також були розподілені ролі між її учасниками.

 

Загалом організована злочинна група протягом липня – вересня 2015 року вчинила п’ять злочинів.

 

Вироком Октябрського районного суду міста Полтави від 18 березня 2019 року:

- В. визнано винним у пред’явлених обвинуваченнях у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 3 і 4 ст. 187, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 355 КК України та призначено покарання у виді дев’яти років і шести місяців позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна;

- О. визнано винним у пред’явлених обвинуваченнях у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 187, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 355 КК України та призначено покарання у виді дев’яти років і шести місяців позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна;

- Т. та Ф. визнано винними у пред’явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України кожним і призначити їм покарання у виді п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна кожному. На підставі ст. 75 КК України звільнено обвинувачених від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на три роки кожного.

 

Вирок чинності не набрав і може бути оскаржений в Полтавський апеляційний суд через районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

 

Детальніше про обставини вчинення злочину можна дізнатися з вироку, розміщеного у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №552/5354/16-к.

 

 

Прес-служба суду