flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено особу, яка вчиняла шахрайські дії щодо продажу квартир у місті Полтаві

21 березня 2019, 14:42

Вироком колегії суддів Октябрського районного суду міста Полтави під головуванням судді Савченка А.Г., за участі суддів Микитенка В.М. та Струкова О.М., 20 березня 2019 року засуджено громадянку Л., яка у групі з іншими особами вчиняла шахрайські дії щодо продажу квартир у місті Полтаві.

 

Так, у точно невстановлений досудовим розслідуванням період часу, засуджена, займаючись реалізацією нерухомості, познайомилась із особою, яка володіла інформацією про мешканців міста Полтави, які мають у власності квартири та певний проміжок часу в них не проживають, або про квартири, які перебувають у «занедбаному» стані чи належать територіальній громаді міста Полтави.

 

З цією метою Л. створила групу осіб для протиправного заволодіння шляхом шахрайства квартирами громадян та отримання від цього прибутку.

 

Протягом серпня-жовтня 2015 року Л., разом з іншими учасниками групи, вчинила ряд шахрайств шляхом обману громадян, які мали бажання придбати квартири на вторинному ринку по нижчій ціні від ринкової вартості внаслідок систематичного використання підроблених документів: свідоцтв про право власності на нерухоме майно (квартир), довідок про зареєстрованих осіб, довідок Полтавського бюро технічної інвентаризації, технічних паспортів на квартири та інших документів і подальшого використання при нотаріальному посвідченні угод купівлі-продажу квартир та державній реєстрації в нотаріусів, де удавані власники (покупці) продавали нібито належні їм квартири.  Внаслідок вчинення шахрайських дій обвинувачені заволоділи грошовими коштами потерпілого С. в сумі 16500$.

 

При призначенні покарання, суд не погодився із принциповою позицією прокурора про звільнення Л. від покарання з випробуванням та призначив реальне покарання за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.190,  ч. 4 ст. 358 КК України, у виді п’яти років  позбавлення волі.

 

Вирок чинності не набрав і може бути оскаржений в Полтавський апеляційний суд через районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Довідково:

Стаття 190. Шахрайство

Частина 3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

 

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Частина 4. Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

 

Детальніше про обставини вчинення злочину можна дізнатися з вироку, розміщеного у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №554/9617/18.

 

 

Прес-служба суду