flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

А Н А Л І З стану оперативності розгляду цивільних справ за перше півріччя 2015 року

03 вересня 2015, 10:26

 На виконання  листа  Апеляційного  суду  Полтавської області, щодо надання апеляційному  суду статистичної інформації  щодо оперативності  розгляду цивільних справ,  Октябрським  районним судом м. Полтави  було проведено аналіз стану оперативності  розгляду цивільних справ за перше півріччя  2015 року .

На підставі наказу голови Октябрського районного суду м.Полтави  №3/од.с. від  23 січня 2012 року в суді запроваджено  спеціалізацію розгляду  судових справ.

Так розгляд  цивільних справ у суді  здійснюють   судді Андрієнко Г.В., Блажко І.О., Бугрій В.М., Материнко М.О., Савченко Л.І., Січиокно Т.О.,         Тімошенко Н.В. , Троцька Л.І., Шевська О.І.

11 березня 2015 року наказами  голови суду № 9.1/ос.с. та №9.2/ос.с. на підставі Указу Президента України «Про призначення  суддів» від 14 лютого 2015 року   № 83 /2015  до складу суддів Октябрського районного суду м.Полтави зараховано суддів  Чуванову А.М.  та Кулешову Л.В. , які також здійснюють розгляд цивільних справ.

01 квітня  2014 року наказом голови суду № 12/ос.с припинено повноваження судді Октябрського районного суду м.Полтави Сороки К.М. у зв’язку зі смертю.

За результатами проведеного  аналізу встановлено , що у першому півріччі 2015 року суддями Октябрського районного суду м.Полтави   розглянуто 2079 справи.

Із них:

-         Позовного провадження - 1482;

-         Наказного провадження -480;

-         Окремого провадження -117;

Станом на 01липня  2015 року в провадженні суду перебуває 843 справ.

Із них:

-         Позовного провадження - 742;

-         Наказного провадження -67 ;

-         Окремого провадження - 34;

 

 

Із них 195  не розглянуто понад встановлені строки, що на 82 справи менше у

порівнянні з аналогічним періодом минулого року а саме :

Від 3 до 6 місяців

Від 6 місяців до 1 року

Від 1 року до 2 років

Від 2 років  до 3 років

Більше 3 років

Зупинено

93

41

17

-

-

44

 

Основними причинами порушення строків розгляду цивільних справ є: неявка сторін та їх представників; ухилення осіб від одержання повісток; задоволення клопотань сторін про витребування доказів, уточнення позовних заяв.

 

Так наприклад,  цивільна справа за  позовом  Зінкіна В.О. до Биліцької А.М., КС «Аккорд»  про визнання кредитного договору недійсним призначалася до слухання сім разів, з них чотири  слухання по справі було відкладено у зв’язку з неявкою до суду учасників судового процесу.

Цивільна справа за позовом  Чайки Л.А. до До Терещенка В.Г., третя особа ПАТ «Правекс Банк» про поділ майна подружжя   призначалась до слухання чотири рази, з них тричі слухання справи відкладалось у зв’язку з неявкою сторін по справі.

Також  суддям часто доводиться оголошувати перерву в судовому засіданні  за клопотанням сторін з метою витребування доказів , що є суттєвими для розгляду справи по суті.

Наприклад,  цивільна справа  за позовом Бачкалової Н.М. до ТОВ «Люкс Полтава» про відшкодування шкоди  призначалась до слухання вісім  разів,   з яких тричі  в засіданні оголошувалась перерва для витребування додаткових доказів  по справі  .

Непоодинокими  є також є наступні підстави , що впливають на розгляд справ  у розумні строки:

-         необхідність залучення третіх осіб,  до участі в справі;

-         тривале ненадання відповідей на запити;

-         клопотання учасників судового процесу  про надання їм матеріалів справи  для ознайомлення;

-         тривале проведення експертиз призначених судом.

В зазначених проблемах порушення судами строків розгляду цивільних справ важливу роль відіграє недобросовісне виконання учасниками процесу своїх процесуальних обов’язків, а також не кваліфікованість їх представників.

Не рідкі випадки коли учасники процесу без поважних на те причин, не з’являються до суду, надаючи заяви з проханням відкласти слухання справи у зв’язку з хворобою, зайнятістю у іншому процесі, тощо. При цьому, в подальшому, поважність причин «зриву» судових засідань ними не підтверджується. Систематичними є випадки коли учасники процесу з’являються до суду не підготовленими до розгляду справи, зловживаючи своїми процесуальними правами, подають в день призначення слухання справи заяви про необхідність ознайомлення з матеріалами справи, надання до суду додаткових доказів, тощо.

Причинами   зупинення провадження  по  цивільних справах   найчастіше бувають:

-         Проведення по справі експертизи (з 44 справ зупинених провадженням 20 зупиненні на час проведення експертизи)

Наприклад:   провадження по цивільній  справі за заявою Сошинського Е.О., заінтересовані особи –Сошинська Р.Ф., відділ опіки і піклування  Октябрської районної у м.Полтаві ради про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна зупинено на час проведення судово-психіатричної експертизи.

-         До вирішення іншої  справи , що розглядається  в порядку  цивільного  судочинства , що унеможливлює розгляд  цієї заяви (з 44 справ зупинених провадженням 15 зупиненні на час вирішення іншої справи)

 

Наприклад:   провадження  у справі  Гетьман С.В. до Гетьман В.М. про визнання  особи такою, що втратила  право користування  житловим приміщенням  та зустрічним позовом Гетьман  В.М. до Гетьман  С.В. про усунення перешкод  у користуванні  житловим приміщенням зупинено до  розгляду справи  за позовом  Гетьман В.М. до Гетьман С.В. про визнання права власності  на ½  частину квартири  та визнання порядку користування  нею.

Навантаження на суддів  збільшується за рахунок  надходження до суду  значної кількості :

-         заяв про перегляд заочного рішення (117);

-         заяв у порядку виконання судових рішень(476);

-         скарг на дії  або бездіяльність державного виконавця  чи іншої посадової особи державної виконавчої служби  (66).

Окрім того на виконання  Кримінального  процесуального  кодексу України  2012 року на  суддів , що здійснюють  розгляд  цивільних справ  покладено  виконання функцій  слідчого судді , що також значною мірою  вплинуло на збільшення навантаження на суддю і як наслідок на оперативність розгляду справ.

Так за перше  півріччя  2015 року  суддями - слідчими розглянуто  3944 клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування.

Також  вагомим  фактором збільшення навантаження на суддів є те, що серед  11 суддів Октябрського районного суду м.Полтави ,які здійснюють розгляд  цивільних справ  у 4 суддів закінчилися  п’ятирічні повноваження.

Отже, перелічені вище обставини  впливають  на оперативність  розгляду цивільних справ і частіше за все  судді   не мають реальної можливості  вплинути на їх усунення, з метою недопущення  порушення  прав учасників  судового процесу .

 

З повагою,

В.о.голови  Октябрського районного

суду м.Полтави                                                                             Г.В.Андрієнко